3 suisses

26 feb. 2011

Alimente care ajuta digestia


Alimentatia joaca rolul principal pentru o digestie perfecta , de aceea trebuie sa-ti alegi cu grija alimentele. Iata cateva alimente care te ajuta sa scapi de problemele digestive :

Iaurtul 
Dintre produsele lactate , iaurtul este solutia cea mai rapida sa pui digestia pe roate .Alaturi de lapte batut si chefir , iaurtul calmeaza durerile de stomac , ajuta la eliminarea toxinelor si previne constipatia . Alege iaurturi simple pe care le poti indulci acasa cu bucati de fructe proaspete . Se pot consuma si iaurturi cu probiotice , care de asemenea accelereaza digestia.
                                            
 Painea integrala
 Painea din faina integrala are suficiente fibre pentru stimularea digestiei , de asemenea painea din faina de secara . Daca iti prepari acasa painea din faina integrala , poti adauga in coca seminte de floarea soarelui sau chimen pentru digestie.
                                                Fulgii de cereale
          Poti consuma un bol cu fulgi de porumb, grau , ovaz , in combinatie cu lapte dulce sau iaurt si vei avea parte de fibrele necesare pentru digestie.Fulgii de cereale dau satietate , iar cei din ovaz , in mod special , calmeaza stomacul iritat si arsurile .
                                                Fasolea
          Este buna sa inlocuiasca carnea , dar trebuie gatita cat mai dietetic , cu foarte putina grasime. Fasolea este bogata in fibre si proteine si ajuta impotriva arsurilor gastrice fiind unul dintre alimentele care ajuta digestia.
                                                Uleiul de masline
          Acest ulei este foarte bine tolerat de stomac si actioneaza ca un laxativ bland. Dar , atentie , nu se va consuma in cantitati mari pentru ca ingrasa ca si orice ulei , avand multe calorii. In salate este necesar pentru a da savoare speciala legumelor proaspete.
                                               Strugurii
         Strugurii sunt denumiti sanitarii stomacului. Ei stimuleaza digestia si grabesc eliminarea toxinelor , fiind in acelasi timp si un foarte bun diuretic . 
                                               Cartofii
         Sunt legume bogate in fibre , dar , daca vrei sa te ajute , consuma-i fierti . Inlocuieste cartofii prajiti cu piure sau cartofi gatiti in coaja. Nu ii combina cu paine , paste fainoase sau carne grasa , pentru ca se vor digera mai greu si vor provoca balonare .
                                               Prune uscate
        Se pot inmuia in apa sau iaurt , timp de cateva ore , si te vei bucura de efectul lor laxativ . Prunele uscate sunt bogate in diverse minerale si vitamine , dar atentie, sunt mult mai dulci decat fructele proaspete. De aceea , persoanele bolnave de diabet le vor evita , iar cei supraponderali vor tine cont ca 100 gr. prune uscate au 300 calorii .

        Persoanele care au probleme cu tranzitul intestinal vor introduce in dieta zilnica alimente care contin  circa 50 gr. fibre alimentare. Pentru exemplificare , fibrele se impart in doua categorii ; fibre solubile - ex. mazare , linte , fasole ,seminte de in ,mere , portocale, pere , morcovi ,etc  si  fibre insolubile - ex. grau , cartofi , conopida , coaja fructelor . Rolul fibrelor alimentare este de a preveni constipatia , de a regla digestia , de a  reduce bacteriile din intestin , reducerea colesterolului .
                
 Alimentatie corecta , respectarea orelor de masa si miscare  in aer liber  - deviza digestiei usoare .

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More