3 suisses

5 mar. 2011

Efectul Nocebo - opusul efectului Placebo


Testele clinice au demonstrat de-a lungul timpului ca, fara dubiu, pilula de zahar impreuna cu tratamentul placebo functioneaza intr-un procent mare, efectul placebo fiind o solutie cu cost redus pentru diminuarea starilor depresive, intr-un mod la fel de eficientca Prozacul.

Efectul pozititv al tratamentului Placebo este atestat si cunoscut de mult timp, desi mecanismul ce sta la baza reusitei acestuial este o necunoscuta.Se crede ca efectul placebo functioneaza pentru ca mintea proprie reuseste sa ne pacaleasca, vindecarea producandu-se prin simpla sugestie ca pastila ce ni se administreaza are rolul de a ne face bine sau de a ne calma durerea.

Insa acest efect benefic, Placebo, are si un opus, numit efectul Nocebo, care apare cand exista sugestia unui efect negativ al unei interventii sau pastile,ducand spre un rezultat negativ.Cand unui pacient i se spune de catre personalul medical, spre exemplu, ca procedura la care urmeaza sa fie supus, va fi extrem de dureroasa, in cele mai multe cazuri subiectii sufera de o intensitate a durerii mai mare decat pacientii care nu au fost avertizati.

Insa exista cazuri mult mai grave decat experimentarea unei dureri in cadrul unei interventii. Au fost pacienti carora li s-a spus ca mai au cateva luni de trait, si care chiar au murit dupa cateva luni, desi autopsia arata ca nu existasera cauze fiziologice.

In perioada 1988 - 2007 un om de stiinta italian a condus o serie de studii clinice numite: "Studiul Durerii", in cadrul carora a comparat administrarea de analgezice si anti-inflamatoare precum aspirina, ibuprofen, Imitrex, Topamax cu administrarea de pastile cu efect Placebo. In ceea ce priveste studiul efectului Nocebo, s-a constatat ca subiectii carora li se administrau pilule de zahar, desi erau informatii ca iau anumite analgezice, afirmau ca resimt anumite efecte adverse ce erau asociate cu analgezicele pe care credeau ca le inghit.

In ceea ce priveste efectul Placebo si efectul Nocebo, in ultimii ani s-a constatat ca efectul Placebo este din ce in ce mai puternic, datorita publicitatii masive pe care companiile farmaceutice o fac pilulelor, incat oamenii se simt mai bine doar cand se gandesc ca vor lua o anumita pilula ce promite vindecarea sau ameliorarea.
S-a constatat ca efectul Placebo are loc si in momentul in care doctorul iti spune ca totul e in regula, sau din contra, ca lucrurile sunt foarte grave, atunci aparand efectul Nocebo.

Impactul pe care il au aceste efecte asupra noastra poate fi mare si benefic, in cazul in care este efectul Placebo cel pe care il experimentam. Inca se stiu putine lucruri despre aceste capacitati ale mintii umane, insa putem incerca sa le exploatam, si de fiecare data cand apare efectul Nocebo sa-l constientizam si sa tindem
spre opusul sau.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More