3 suisses

5 mar. 2011

Te pot face sa slabesti



In cartea sa "Te pot face sa slabesti" autorul Paul McKenna ne transmite cateva mesaje la prima vedere simple, despre complicata si mereu actuala problema a slabitului. Plecand de la premiza ca "Dietele sunt inamicul pierderii in greutate!" autorul incearca o abordare diferita a problemei.
Pentru a fi suplu in mod natural, adevaratul secret este sa introduci patru noi obiceiuriin viata ta - patru "reguli de aur" pentru a decide : 
- cand trebuie sa mananci ;
- ce sa mananci ;
- cum sa mananci ;
- cat sa mananci;

Aceste reguli vor provoca schimbari majore care te vor ajuta sa faci cele mai bune alegeri alimentare in orice situatie .
Deci : Regula nr. 1 din Te pot face sa slabesti - Cand iti este foame , MANANCA 
          
Va trebui sa respecti foamea reala , senzatie pe care ti-o transmite corpul tau .Totul este sa intelegi semnalul si sa nu te lasi inselat de senzatia de foame emotionala ( adica foamea din plictiseala, de singuratate, din oboseala, de a completa cu ceva timpul petrecut in fata televizorului, calculatorului, a dosarelor de la servici, etc).
Trebuie sa restabilesti intelepciunea corpului tau de a manca numai atunci cand iti este foame fizica .
Paul McKenna, in Te pot face sa slabesti ne prezinta o scala foarte interesanta a senzatiei de foame, care arata astfel :
                       1. Senzatia de lesin de foame
                       2. Foame puternica
                       3. Foame moderata
                       4. Foame usoara
                       5. Stare neutra
                       6. Senzatie placuta de satisfactie
                       7. Senzatie de satietate
                       8. Imbuibare
                       9. Balonare
                      10.Stare de greata   
                  
Daca inveti sa-ti asculti corpul in ceea ce priveste senzatia de foame pe care o simti , adica vei observa mereu ca atunci cand simti nevoia sa mananci te vei afla pe scala la punctele 3 si 4 . Respecta acest lucru pe cat posibil si atunci inseamna ca ai respectat regula nr.1 . In schimb daca vei astepta sa ajungi la foamea puternica de la punctul 2 , vei manca prea mult si  prea repede si vei ajunge la imbuibare , urmata de balonare si greata. Corpul tau va primi mai multa mancare decat avea nevoie si mai ales mai multa mancare decat putea sa digere . 
                           
Regula nr. 2 : MANANCA ce vrei , nu ce crezi ca ar trebui 

Corpul tau iti va dicta de ce alimente are nevoie zilnic, nu vor fi alimente interzise , totul este legat de momentul in care mananci si de cantitatea pe care o mananci . Daca este un aliment care iti place, poti sa-l mananci, dar asta nu inseamna ca azi va fi ultima zi in care vei putea manca .Ma gandesc la parintii mei , oameni simpli care isi stabileau totdeauna dimineata ce vor manca, iar portiile pentru fiecare nu erau nelimitate.


 Regula nr. 3 - Mananca in mod constient si savureaza fiecare inghititura

           Daca ne gandim la persoanele supraponderale , acestea se gandesc destul de des la mancare , au chiar un cult al mancarii sau daca ar fi sa-l citam pe Paul McKenna "ei intra intr-un fel de transa a mancatului ".
A manca mult si mai ales repede pentru a-ti creste nivelul de serotonina , de a te simti mai mult decat satul nu face altceva decat sa conduca la indopare.
           Daca ar fi sa facem legatura cu regula nr. 3 , inseamna ca poti sa mananci orice vrei , oricand vrei doar in situatia in care savurezi din plin fiecare inghititura .
Ce inseamna acest lucru : fiecare masa trebuie sa se desfasoare ca un ritual , respectiv 
vor avea importanta cadrul si decorul , vesela , masa , fata de masa , alte elemente decorative care sa-ti dea buna dispozitie. Apoi ,va fi necesar sa fim constienti de procesul mirosirii , gustarii si mai ales mestecarii hranei. Va  fi necesar  sa nu mancam prea repede , ca si cum acest lucru trebuie bifat ca rezolvat si doar atat .Fiecare inghititura va fi o alegere constienta . 
          In caz contrar , nu vom observa ce mancam , iar cantitatea va depasi cu mult necesarul  corpului nostru . Astfel , daca esti concentrat la emisiunile televizorului , la calculator, etc vei manca , cu siguranta , pungi intregi cu floricele de porumb , napolitane ,chipsuri  sau alte asemenea , desi corpul tau nu avea nevoie de ele . Sunt un surplus care te alimenteaza cu  calorii  . Toate acestea conduc si spre :

 Regula nr. 4 - Cand simti ca esti satul , OPRESTE-TE din mancat 

           Corpul uman este proiectat de la natura sa manance atunci cand are senzatia de foame , dar si sa se opreasca atunci cand ne-am saturat . In realitate , stomacul iti transmite un semnal care s-ar traduce cu "sunt satul - e de-ajuns" . Acest semnal are nevoie de circa douazeci de minute ca sa ajunga la creier , dar daca mananci mai incet si mai constient , devine mai usor sa percepi acest semnal mai repede. Majoritatea oamenilor il  incearca sub forma unei senzatii placute in plexul solar ( zona de deasupra stomacului ) .
           Chiar daca farfuria ta nu s-a golit , dar tu ai senzatia de satietate trebuie sa te opresti , altfel fiecare inghititura in plus va deveni din ce in ce mai neplacuta .
           Daca la inceput , te vei simti un pic ciudat reprogramandu-ti corpul sa manance intr-un mod nou , intuitiv , este mai important faptul ca trebuie sa intelegi ca  te indrepti spre un mod cat mai natural de a manca.
           
Si la final, nu uita de doi litri de apa pe zi !

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More