3 suisses

23 mar. 2011

Trucuri contra stresului temelor copiilor



Temele copilului sunt pentru parinti o mare bataie de cap. Presati de timp , depasiti de noile metode de invatare , multi din ei abdica , lasand copilul sa se descurce singur .  Pentru a nu se ajunge in aceasta situatie , iata cateva trucuri care vor ajuta parintii si copiii sa-si faca temele bine : 

                                 Stabiliti o rutina 
         Hotarati impreuna cu copilul care este momentul cel mai bun pentru teme , si fireste locul in care se fac temele . In toate cazurile este obligatoriu sa inchideti televizorul , jocurile pe calculator , telefonul mobil . Asigurati-va ca are tot ce-i trebuie si nu va gasi motive sa se ridice mereu de la birou . Verificati modul in care isi pastreaza cartile si caietele , si de asemenea , cat de ordonate sunt lucrurile din biroul lui .

                               Fixati termene
         Temele pe care copilul le are de facut nu trebuie sa dureze ore in sir ,deoarece dupa ce le va termina va fi frant de oboseala .Durata ideala , dupa cum spun specialistii , este de 20 la 60 minute pe zi , in clasele primare si de circa 2 ore , la gimnaziu . Incercati sa explicati copilului cand si de ce pierde timpul .Graficul temelor va tine seama de complexitatea acestora , asa incat va incepe cu ce este mai greu .

                               Fiti disponibili
          Este bine sa tineti legatura cu scoala si sa controlati temele copilului ,chiar si la gimnaziu .Chiar daca sunt facute la scoala , nu strica sa mai aruncati o privire peste teme si sa discutati despre ce a invatat.

                               Nu faceti temele in locul lui
          Prea mult ajutor poate fi la fel de daunator ca si lipsa ajutorului . Copilul trebuie sa-si faca singur temele . In cazul in care nu reuseste , trebuie sa cercetati care este cauza si numai dupa aceea hotarati cum procedati pentru a-l ajuta .

                               Lasati-i dreptul sa greseasca
          Nu puteti avea pretentie ca tema sa fie totdeauna perfecta . Nu uitati ca invatatul nu este o treaba usoara si ca toti copiii au dreptul sa greseasca , Nu degeaba se spune ca omul invata din greseli . Dar acest lucru nu trebuie sa devina o regula : nu pot , nu stiu si pot gresi .
                              Fiti fermi...dar flexibili
         Incercati sa fiti ghidul lui .Copilul trebuie sa inteleaga ce asteptati de la el . Felicitati-l cand munceste bine si mai ales nu cedati manipularilor lui .Daca va spune ca si-a facut bine toate temele , cereti-i caietele si verificati-l . Este bine sa stie ca este mereu controlat.
                             Ajutati-l sa fie autonom
        In primul an de scoala , este indicat sa-l supravegheati indeaproape.Insa ,pe masura ce creste , va trebui sa se descurce singur .Astfel , copilul isi va dezvolta increderea in sine si va dobandi o metoda de lucru care ii va fi utila pe tot parcursul studiilor. Daca are multe teme , este bine sa-si organizeze singur timpul . De aceea , primul an de scoala este decisiv in formarea unui program corect de lucru .

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More