3 suisses

9 apr. 2011

Cafeaua , cea mai populara bautura din lume

Cafeaua a fost descoperita in Etiopia , de catre un cioban , care si-a dat seama de efectul ei energizant .A devenit populara in Arabia , unde musulmanii , care nu aveau voie sa consume alcool , se bucurau de efectele ei rivigorante. In Europa a fost declarata de catre Papa bautura crestina , deoarece acesta i-a apreciat aroma si calitatile . Astazi consumul mondial de cafea a ajuns la circa 400 miliarde cesti pe an .
        Continutul cafelei in antioxidanti  impiedica distrugerea celulara , declansarea unor boli, iar acidul colorgenic reduce concentratia de glucoza . Un consum moderat de pana la trei cesti de cafea zilnic se pare ca reduce riscul afectiunilor cardiovasculare  si al imbolnavirilor de diabet . Principalul element din compozitia bobului de cafea , cofeina ,favorizeaza digestia , stimuland activitatea aparatului excretor . De asemenea , ea actioneaza asupra durerilor de cap si migrenelor , pentru ca dilata vasele de sange.
       Consumul de cafea stimuleaza organismul pentru a produce serotonina - care se stie este considerata "hormonul fericirii "  , ne ajuta sa gandim mai rapid , inlatura starile de somnolenta si de oboseala .
         Cu toate efectele pozitive ,  va trebui sa fim atenti la combinatiile care se fac . Astfel, se combina cafeaua cu tigari , combinatie care nu aduce beneficii organismului .Este in schimb foarte benefic sa indulcim cafeaua cu miere de albine sau indulcitori si sa adaugam lapte .
         De asemenea , este bine sa avem in vedere efectul diuretic al cafelei , si din acest motiv cei care consuma cafea in exces vor consuma mai multe lichide , pentru a nu se deshidrata .Indicatia este ca pentru fiecare cana de cafea pe care o consumi sa bei patru pahare de apa .
         Persoanele care fac sport vor avea in vedere ca doua cesti de cafea combinate cu efort fizic va reduce abilitatea corpului de a creste fluxul sangvin catre inima in timpul efortului .
         In timpul sarcinii si al alaptarii este bine sa fie evitata cafeaua .Riscurile pot fi de a pierde sarcina , de a naste prematur , de a stimula in mod negativ bebelusul .
         In ceea ce priveste modul de preparare a cafelei ,exista o multime de posibilitati si de aparate ajutatoare ( filtre , expresouri ).
         Dar, putini stiu cum se prepara o cafea clasica turceasca , aromata si tare .
Aceasta se pregateste in ibric de arama,  fie la foc de aragaz sau electric .Combinatia este de 200 ml apa , 2 lingurite de cafea , o lingurita de miere de albine , un praf de sare ,lapte .

Cafeaua , aceasta licoare a fericirii ,este benefica  cu o  conditie sa fie consumata cu masura .

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More